Το Future Library ταξιδεύει στη Βουλγαρία

1
Δεύτερη Συνάντηση του
Διεθνούς Δικτύου Αναδυόμενων Καινοτόμων Βιβλιοθηκών στα Βαλκάνια
Η δυναμική του δικτύου
Τι επιφυλάσσει η δεύτερη συνάντηση του INELI-Balkans στη Σόφια της Βουλγαρίας, από τις 25 έως τι 28 Νοεμβρίου 2016. Τέσσερις ημέρες ανταλλαγής γνώσεων, παρουσίασης ιδεών, δημιουργικής έκφρασης και διασκέδασης περιμένουν τους Πρωτοπόρους βιβλιοθηκών που σχεδίασαν νέες υπηρεσίες βιβλιοθήκης αυτό το καλοκαίρι! Η δεύτερη συνάντηση INELI-Balkans θα αποκαλύψει τους νικητές των βραβείων καινοτομίας και θα σημάνει την αρχή πέντε νέων προγραμμάτων βιβλιοθήκης. Πάνω απ’ όλα, θα αναδείξει τον πλούτο των ιδεών και τις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους διαδικτυακής εκπαίδευσης και που τώρα αποτελούν το κεφάλαιο του ενισχυμένου δικτύου του Future Library “INELI-Βalkans”.

2

Διοργανωμένη από το Future Library σε συνεργασία με την Ένωση Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα Global Libraries της Βουλγαρίας, η δεύτερη συνάντηση INELI-Balkans περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάδειξη των πτυχών και των δυνατοτήτων του δικτύου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δεκάδες σχέδια για καινοτόμες υπηρεσίες βιβλιοθηκών που αναπτύχθηκαν με την ευκαιρία της Πρόσκλησης του Future Library προς τα μέλη του δικτύου INELI-Balkans να καταθέσουν προτάσεις για Νέες Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών: πρωτότυπες και υλοποιήσιμες ιδέες για την κάλυψη άμεσων αναγκών της κοινότητας, με προοπτική επίδρασης σε πολλαπλά επίπεδα, γεφύρωσης επιστημονικών κλάδων και οικονομικών τομέων και μετατροπής των βιβλιοθηκών σε αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής, κοινωνικής και οικονομικής υποδομής και των στόχων ανάπτυξης των τοπικών τους κοινοτήτων.
Η πολλαπλασιαστική επίδραση του δικτύου θα ξεδιπλωθεί μέσα από την παρουσίαση πρωτοβουλιών και καινοτόμων υπηρεσιών των βαλκανικών βιβλιοθηκών, όπως η διαδικτυακή ακαδημία νέων με επίκεντρο την τρισδιάστατη εκτύπωση, οι υπηρεσίες βιβλιοθηκών για αγρότες, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στην οικονομική διαχείριση, προγράμματα διά βίου μάθησης, ψηφιοποίησης και καταπολέμησης της αστικής ανεργίας. Σε αυτό το κλίμα, θα προβληθεί το δίκτυο και η δυναμική του να αξιοποιεί την επινοητικότητα των δημόσιων βιβλιοθηκών της περιοχής των Βαλκανίων και έτσι να χαράσσει την πορεία προς ένα συνεργατικό και δυναμικό μέλλον!
Η Συνάντηση του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι μια συναρπαστική εμπειρία! θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης του INELI-Balkans, ενώ διαδραστικές συνεδρίες με θεματικές την αξιολόγηση, τη μέτρηση του αντίκτυπου και τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του δικτύου θα παρέχουν στα μέλη του δικτύου Future Library νέες προοπτικές. Εκτός των άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εκπαιδευτική επίσκεψη γεμάτη εκπλήξεις στον υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο – μουσείο για παιδιά, Muzeiko, καθώς και παρουσιάσεις καινοτομίας σε βιβλιοθήκες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, όπως η νέα Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βάρνα, τo “Innovative Community Centres Association” και το πρόγραμμα “Libraries for Everyone” από την Τουρκία. Το αποκορύφωμα όλων θα είναι η τελετή απονομής των Βραβείων Καινοτομίας, κατά την οποία το Future Library θα ανακοινώσει και θα απονείμει στους 5 νικητές – οργανισμούς τα Βραβεία Καινοτομίας για Νέες Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών.

3

Το Future Library μέσα από το Διεθνές Δίκτυο Αναδυόμενων Καινοτόμων Βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων (INELI-Balkans), συνδέει πρωτοπόρους επαγγελματίες βιβλιοθηκών από 11 χώρες, ενθαρρύνοντάς τους με δράσεις εκπαίδευσης και δικτύωσης και με βραβεία καινοτομίας, να ανταλλάζουν γνώσεις, να συνεργάζονται και να πειραματίζονται με νέες υπηρεσίες βιβλιοθηκών. Το πρόγραμμα INELIBalkans του Future Library πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.
Συνεργάτες INELI-Balkans
Libraries for Everyone – LIFE
Χορηγοί INELI-Balkans
Google, Press Reader
Συνεργάτες για τη διοργάνωση συνάντησης INELI-Balkans στη Σόφια
Ένωση Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης της Βουλγαρίας
Ίδρυμα Global Libraries της Βουλγαρίας
INELI-Balkans Promo Video: https://youtu.be/ldUUAihYsQM
Χάρτης του Future Library INELI-Bakans
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το χάρτη των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Future Library “INELI-Balkans”: https://goo.gl/ujMv8v

1

Περισσότερες Πληροφορίες
http://www.futurelibrary.gr/ineli-balkans/

4