Πέρα από την Ελλάδα: το Future Library στα Βαλκάνια

Επεκτείνουμε το δίκτυο μας στα Βαλκάνια με την υποστήριξη του Bill & Melinda Gates Foundation. Θα δημιουργήσουμε μια θερμοκοιτίδα (incubator) για βιβλιοθήκες. Εστιάζουμε στους ανθρώπους, στους πρωτοπόρους. Θα βοηθήσουμε με εκπαίδευση, με πόρους και φυσικά με το δίκτυο μας. Ίσως το επόμενο media lab να γινει στα Τίρανα και να μπορέσουμε όλοι να κερδίσουμε κάτι απο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα βρούμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να φέρουν στην περιοχή των Βαλκανίων μια διαφορετική, δημιουργική έκρηξη.” Αυτό είναι με λίγα λόγια ο βασικός στόχος του προγράμματος INELI-Balkans. Σήμερα σας προσκαλουμε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα και να μας βοηθήσετε να επιτύχουμε αυτό το στόχο.

INELI-BALKANS2
Τι είναι το INELI- Balkans
Μετά από τρία χρόνια εποικοδομητικού έργου στην Ελλάδα, το Future Library συνεχίζει τη δράση του πέρα από τα ελληνικά σύνορα ενισχύοντας τις βιβλιοθήκες των Βαλκανίων μέσω του νέου προγράμματος INELI-Balkans (Διεθνές Δίκτυο των Αναδυόμενων Καινοτόμων Βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων).
Μέσα από το INELI-Balkans, θα μοιραστούμε τις γνώσεις και τις μεθόδους μας με πληθυσμούς που έχουν τεράστιες δυνατότητες να συμβάλουν σε, και να κερδίσουν από, ένα δίκτυο καινοτομίας.
Με πυλώνες την ανοιχτή επικοινωνία, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την αξιοποίηση των μέσων που διαθέτει η κάθε βιβλιοθήκη, στηρίζουμε τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες των Βαλκανίων στην επιδίωξη της καινοτομίας:
  • βοηθώντας τις βιβλιοθήκες να εισάγουν και να διαχειριστούν νέες υπηρεσίες,
  • συντονίζοντας δράσεις που ενισχύουν τις τοπικές κοινότητες,
  • εξασφαλίζοντας χορηγίες και συνεργασίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του δικτύου.
INELI-BALKANS3
Τι θα παρέχουμε
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.
  • Βραβεία Καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για βιβλιοθήκες.
  • Εκδηλώσεις Δικτύωσης: ετήσεις συναντήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Προς αυτή την κατεύθυνση, χαρτογραφούμε και παρακολουθούμε τις ανάγκες για νέες υπηρεσίες των βιβλιοθηκών των χωρών των Βαλκανίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, μας υποστηρίζουν και μας εκπροσωπούν 11 πρεσβευτές από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται και στις βιβλιοθήκες του δικτύου μας απο την Ελλάδα. Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα διεξαχθούν μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η πρόσκληση συμμετοχής είναι ανοιχτή και θα είναι χαρά μας να δεχτούμε την αίτησή σας. Δηλώσετε συμμετοχή!
Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα INELI-Balkans στο Δελτίο Τύπου.